Borusan Grubu’nun kurucusu Asım Kocabıyık, Türkiye’nin kalkınması ve çağdaş ülkeler düzeyine ulaşması için eğitimin önemine her zaman dikkat çekmiştir. Hem Borusan Grubu şirketlerinin finansmanıyla, hem de kişisel girişimleriyle, ülkemizin kültür ve eğitim hayatına önemli katkılarda bulunmuştur.

1987’de Gemlik’te inşa edilen Borusan İlköğretim Okulu ile 1996 yılında Afyon’da kendi adını taşıyan Asım Kocabıyık Anaokulu, eğitime yapılan ilk armağanlardır.

1992 yılında Asım Kocabıyık, eşi ve çocukları tarafından eğitim, öğretim ve kültür konularında faaliyette bulunmak, Türkiye milli eğitim ve kültürüne katkı sağlamak amacıyla kurulmuş olan Asım Kocabıyık Kültür Eğitim Vakfı, 2007 yılında Borusan Kocabıyık Vakfı adını almıştır.

Ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimin eğitim ile mümkün olduğunan inanan Borusan Kocabıyık Vakfı, kurulduğu 1992 yılından bu yana maddi ihtiyacı olan başarılı öğrencilere burs da vermektedir.

Vakıf, 1997 yılında başlayan eğitim seferberliğine modern bir Anadolu Meslek Lisesi ve sekiz yıllık bir ilköğretim okulu ile destek verme kararı almış ve bu karardan bir yıl sonra her iki okul da eğitim hayatına kazandırılmıştır.

Borusan Kocabıyık Vakfı, 1999 depreminden en çok etkilenen ilimiz Kocaeli’nde, büyük hasara uğramış Kocaeli Üniversitesi Hereke Borusan Yerleşkesi’nde iki öğrenci yurdu ile bir meslek yüksekokulu inşa etmiş ve 2001 yılında üniversiteye teslim ederek eğitime desteğini sürdürmüştür.

24 Kasım 2005 tarihinde açılışı 10. Cumhurbaşkanı Sayın Ahmet Necdet Sezer’in değerli eşi Semra Sezer Hanımefendi tarafından yapılan Asım ve Nurhan Kocabıyık Öğretmenevi Türkiye’nin bugünlere gelmesinde büyük emeği geçen öğretmenlerimizin sosyal ihtiyaçlarının bir ölçüde karşılanması amacıyla yapılmıştır.

Borusan Kocabıyık Vakfı ile İstanbul Üniversitesi arasında 3 Haziran 2005 tarihinde imzalanan protokol gereği iki bodrum ve bir zemin kattan ibaret olan İktisat Fakültesi Kütüphanesi, İstanbul Üniversitesi tarafından hazırlatılan projeye uygun olarak depreme karşı güçlendirildikten sonra tamamen yenilenerek tefriş edilmiştir.

Gemlik Körfezi’nde bulunan ve Uludağ Üniversitesi’ne tahsis edilmiş olan tarihi Sunğipek Fabrikası alanında 2005’in Ekim ayında inşaatına başlanan Asım Kocabıyık Meslek Yüksek Okulu 2006 yılında tamamlanarak eğitime başlamış ve 14 Kasım 2006 tarihinde Uludağ Üniversitesi’ne teslim edilmiştir.

Borusan Kocabıyık Vakfı 2007 yılında Uludağ Üniversitesi Gemlik Sunğipek Asım Kocabıyık Yerleşkesinde Hukuk Fakültesi için gerekli olan binaların yapımını üslenmiştir. Kaliteli eğitimi çağdaşlık hedefine ulaşmanın anahtarı olarak gören Borusan Kocabıyık Vakfı, Mustafa Kemal Atatürk’ün 1 Şubat 1938 yılında hizmete açtığı Sunğipek Fabrikası’nın eğitim yuvasına dönüştürülmesinde ilk çalışmaları başlatmıştır. 2007 yılında tamamlanan dekanlık binasının ardından eğitim binası da 2008 yılında tamamlanarak bahar aylarında üniversiteye teslim edilmiştir.

Borusan Kocabıyık Vakfı’nın bir başka önemli projesi de 2010 yılı sonunda inşaatına başladığı Afyon Kocatepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’dir. 2011‘in Kasım ayında tamamlanarak üniversiteye teslim edilen binada, altyapı eksikleri de tamamlandıktan sonra 2014 yılında eğitime başlanacaktır.

Vakfın 2012 yılı bütçesinin büyük bir bölümünün ayrıldığı Uludağ Üniversitesi Gemlik Sunğipek Asım Kocabıyık Yerleşkesi’ndeki Kültür Merkezi binası inşaatına Aralık 2011’de başlanmıştır. Aynı zamanda konferans salonu olarak da kullanılabilen 340 kişilik bir amfi, öğrenci ve öğretim üyesi yemekhanelerinden oluşacak kültür merkezi 2012 yılının ilk yarısında üniversiteye teslim edilmiştir.

Borusan Kocabıyık Vakfı, kendi projelerinin yanı sıra diğer eğitim vakıflarının da destek taleplerini geri çevirmemiş, bu kapsamda Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin ”Baba Beni Okula Gönder” kampanyası kapsamında ilköğretim çağındaki 100 kız çocuğuna üç yıl boyunca burs verilmiştir. 2010 yılında Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın projesi kapsamında 3.000 öğrencinin eğitim masraflarını üstlenmiştir. Ayrıca, Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı tarafından düzenlenen Kültür Karıncaları projesine, Türk Eski Çağ Enstitüsü ve Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı çalışmalarına destek vermektedir.

Borusan Kocabıyık Vakfı’nın, eğitim kalitesinin yükseltilmesi ve velilerin bilinçlendirilmesi amacıyla 2007 yılında, Avcılar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile başlattığı ve üç yıl boyunca devam ettiği proje Türkiye’de bir model olmuştur. Velilere yönelik olarak hazırlanan proje için  Çocuklarda ve Gençlerde Şiddet, Saldırganlık ve Suçluluk Duyguları Açısından Anne Baba Eğitimi isimli 30 bin adet kitap vakıf tarafından yayımlanmıştır. Proje kapsamında; Avcılar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü koordinasyonunda bugüne kadar 18 bin veliye seminer verilmiştir.

Bu proje ile paralel olarak yürütülen, öğretmenlere yönelik Hizmet İçinde Alan Geliştirme Çalışmaları kapsamında, üç yıl içinde yedi ayrı üniversiteden dokuz öğretim üyesinin katılımı ile toplam 144 saat eğitim verilmiştir. Katılımın gönüllülük temelinde gerçekleştiği bu eğitimlere Avcılar bölgesindeki öğretmenlerin büyük çoğunluğu katılmıştır.

Ülkemizin modernleşmesinde en önemli unsurlardan biri olarak görülen kültür ve sanata katkı misyonu doğrultusunda 1997 yılında A. Ahmet Kocabıyık tarafından kurulan Borusan Kültür ve Sanat Merkezi, uzun yıllar başta klasik müzik olmak üzere kültür ve sanat alanında çalışmalar yürüttü. Borusan Oda Orkestrası, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, Borusan Quartet, Borusan Müzik Kütüphanesi, Borusan Çocuk Korosu ve Ertuğ & Kocabıyık Yayınları aracılığıyla çalışmalarını bağımsız bir kurum olarak sürdüren Borusan Kültür ve Sanat Merkezi, tüm çalışmaların Borusan Kocabıyık Vakfı çatısı altında toplanması kararı doğrultusunda 2009 Mayıs’ından bu yana Vakfın iktisadi işletmesi olarak etkinliklerine devam ediyor.

Türkiye’nin en kapsamlı medya sanatı koleksiyonuna sahip olan Borusan Holding, görsel sanatlar alanındaki faaliyetlerini Borusan Contemporary ile kurumsallaştırma kararı aldı ve bu doğrultuda 2011 yılında holdingin merkezinin bulunduğu Perili Köşk’te Vakfın iktisadi işletmesi olarak çalışmalarına başlayan Borusan Contemporary, sergileri ve etkinlikleriyle alanında önemli bir boşluğu doldurmaya devam ediyor.