TC MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI BORUSAN OTOMOTİV ZEHRA NURHAN KOCABIYIK İLKÖĞRETİM OKULU

Zorunlu eğitim süresinin sekiz yıla çıkarılmasıyla birlikte üzerine düşen sorumluluğun bilinciyle harekete geçen Borusan Kocabıyık Vakfı, Borusan Otomotiv’in de katkılarıyla Avcılar’da, İstanbul Üniversitesi Yerleşkesi bitişiğinde, Milli Eğitim Bakanlığı Borusan Otomotiv Zehra Nurhan Kocabıyık İlköğretim Okulu’nu yaptırmıştır.

1998 yılının Ekim ayında eğitime başlayan ve sadece ülkemizdeki değil, gelişmiş Batılı ülkelerdeki okullar arasında da örnek olabilecek bu ilköğretim okulunda, öğrencilerin modern öğrenim imkânlarından yararlanması için hiçbir fedakârlıktan kaçınılmamıştır.

Projesi Prof. Y. Müh. Mimar Metin Hepgüler tarafından çizilen, maliyeti 3,5 milyon ABD Doları olan ve sekiz ay gibi kısa bir sürede inşaatı tamamlanan üç katlı okulda iki ana sınıfı ve üçer şubeden sekiz sınıf olmak üzere 26 derslik bulunmaktadır. 2005–2006 öğretim yılından itibaren akıllı sınıf projesi uygulanan okulun tüm sınıflarında ve eğitim mekânlarında bilgisayar ve projeksiyon sistemleri kurulmuştur. Bu sistem sayesinde hazır yazılımlar ve internet üzerinden alınan bilgiler bilgisayardan projeksiyon cihazına aktarılarak öğrencilere sunulmaktadır. Bütün sınıflar bilgisayar ağı ile birbirlerine bağlı olup, internet aracılığıyla dünyaya açılabilmektedir. Dersliklerin yanı sıra dört adet okul öncesi sınıf, iki işlik odası, bir müzik odası, bir resim odası, fen laboratuvarı, bilgisayar odası, satranç odası, kütüphane, revir, yemek salonu ve yönetim odaları yer almaktadır. Ayrıca hem spor salonu, hem de iki ayrı toplantı mekânı olarak kullanılabilecek şekilde tasarlanmış olan çokamaçlı salon, okulun sahip olduğu imkânların önemli göstergelerindendir.

Eğitim ve öğretime başladığı ikinci yıl olan 1999–2000 öğretim döneminde, o tarihte ülkemizde sadece 40 adet bulunan Müfredat Laboratuvar Okulu (MLO) yaygınlaştırma kapsamına alınan okulda, sınıf mevcudu en fazla 30 kişidir. Milli Eğitim Bakanlığı Borusan Otomotiv Zehra Nurhan Kocabıyık İlköğretim Okulu, 14 Temmuz 2004 tarihinden itibaren İlköğretim Genel Müdürlüğü’nün onayı ile Etüt Beslenme Okulu statüsüne geçmiştir.

İstanbul ilindeki 17 Etüt Beslenme Okulu’ndan biri olarak, çalışan anne ve babaların çocuklarına hizmet vermekteyken 2012 yılında yayımlanan 4+4+4 eğitim genelgesi ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bu statüsü kaldırılarak, okul ortaokula, çeşitli amaçlarla kullanılan laboratuvar ve odalar da dersliğe dönüştürülmüş, okul mevcudu 1150 öğrenciye çıkarılmıştır. Okulda öğrencilere doğayı sevdirmek için yaratılan çeşitli imkânlar arasında botanik bahçesi ve hayvanları sevmelerini, korumalarını sağlamak için okulda beslenen hayvanların barınma kulübeleri yer almaktadır.

Öğrenci kapasitesi 770 kişi olan Borusan Otomotiv Zehra Nurhan Kocabıyık İlköğretim Okulu, İstanbul’daki diğer okullardan gerek öğrencilerine sağladığı olanaklar gerekse mimari tasarımı bakımından büyük farklılıklar göstermektedir. Sınıflarda öğrenci sayısının az olması, öğrencilerin sağlıklı şartlarda öğretimlerini sürdürmeleri, klasik ilköğretim okul tipinin dışında özelliklere sahip olması ve 2002 yılında ISO 9002 kalite belgesi alması nedeniyle okula kayıt için yoğun bir talep yaşanmaktadır.

KalDer
Ulusal Kalite Hareketi (UKH) Türkiye Kalite Derneği tarafından yurt genelinde başlatılan bir kalite seferberliğidir. Kuruluşların toplam kalite yönetimini benimsemeleri, EFQM mükemmellik modelini uygulamaları ve modeli temel alarak öz değerlendirme yapmaları konusunda KalDer ile yaptıkları işbirliğidir. Borusan Otomotiv Zehra Nurhan Kocabıyık İlköğretim Okulu da 2009 yılında KalDer’e üye olmuş ve projeye katılan okullar arasında yer almıştır. Okulun KalDer’in değerlendirmesi sonucu alması gereken eğitimler belirlenmiş, bir yol haritası çizilmiştir. Rehberlik çalışmaları yürütülmeye devam etmektedir.

Zehra Nurhan Kocabıyık İlköğretim Okulu’nun internet sayfası için tıklayınız.